Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Dibra Connections Srl
Membru Gratuit
0 stars: Fara rating 0 din 0 pareri
Unt de shea (karite) 250g
25 lei
Rating:
0 stars: 0.00 din 0 pareri
Descriere
Inci: Butyrospermum Parkii Butter

Untul de Shea (Karité) este un ingredient pretios utilizat in produsele cosmetice naturale. Calitatile sale speciale il fac deosebit de cautat atat in zonele de provenienta (Africa Centrala si de Vest) cat si in cele mai pretentioase saloane de înfrumuseÅ£are din intreaga lume. In Africa, tinutul lui de provenienta, este utilizat in mod traditional pentru proprietăţile sale de hidratare, de protectie si conditionare a pielii si a părului  afectate sau deteriorate de soare, vant si alti factori externi.

Untul de shea este produs de arborele de Karité, un arbore ce creste in mod spontan in savana africana avand o durata de viata de pana la 3 secole. Incepe sa produca fructe dupa 15 ani,  ajunge la maturitate in jurul varstei de 25-30 ani iar perioada de maxima productivitate este intre 50-100 ani, ceea ce constituie principalul inconvenient in cultivarea sa.

Acest arbore produce fructe asemanatoare cu fructul de avocado, dar mai mici. Pentru obtinerea untului de shea pulpa fructelor este inlaturata iar nucile sunt sparte si zdrobite. Pasta obtinuta este supusa unui proces de purificare si rafinare prin metode traditionale, dupa retete perfectionate de familiile de producatori de-a lungul mai multor generatii. Untul de shea astfel purificat are o consistenta cremoasa si culoare alb – fildes.

Compozitia untului de shea cuprinde cinci principali acizi grasi: palmitic, stearic, oleic, linoleic si arahidic. Dintre acestia predominanti sunt acidul  stearic si acidul oleic. Proportia relativa dintre acesti doi acizi grasi confera consistenta untului de shea. Continutul ridicat de acid stearic da o consistenta mai solida, in timp ce procentul de acid oleic determina cat de moale este untul de shea in functie de variatiile de temperatura.

Proportia dintre acidul stearic si acidul oleic din nucile de shea difera in functie de zona geografica in care creste arborele. Untul de shea provenit din Uganda are un continut mult mai ridicat de acid oleic si este lichid atunci cand temperatura mediului ambient este mai ridicata.  Aceasta face ca untul de shea din aceasta zona sa se fractioneze intr-o parte lichida si una solida, fiind sursa uleiului de shea.

Proprietati si indicatii:

Untul de shea pe care vi-l propunem este obtinut prin presare la rece, apoi purificat si rafinat prin metode mecanice si traditionale, fara a se utiliza substante chimice de sinteza sau solventi.

Se foloseste pentru a proteja pielea si parul de factorii externi, de soare si de radiatiile UV si pentru a elimina iritatiile superficiale ale pielii. In medicina traditionala a diferitelor culturi din Africa este folosit impotriva dermatitei, dermatozelor, eczemelor.

Aceste calitati se datoreaza compozitiei sale particulare formata din:

• acizi grasi (dintre care predomina acidul oleic, stearic si linoleic) carora untul de shea le datoreaza proprietatile sale speciale: acelea de a pastra hidratarea pielii formand la suprafata acesteia un film protector, de a catifela si a mentine elasticitatea pielii, diminuand inflamatiile si iritatiile
• un procent semnificativ (intre 4% si 9%) de nesaponificabile.

Acestea sunt componente ale grasimilor si uleiurilor care in contact cu hidroxidul de sodiu nu isi schimba compozitia (nu formeaza sapun) si isi pastreaza proprietatile nutritive si de hidratare. In cazul untului de shea acestea constau in:

• fitosteroli, dintre care cel mai important acidul cinamic care actioneaza ca factor de protectie UV natural  si care  face ca untul de shea sa reduca iritatiile si roseata pielii cauzate de expunerea la soare
• polifenoli, dintre care cei mai importanti sunt tocoferolii (vitamina E naturala) care au actiune anti-inflamatoare si calmanta asupra pielii, ajuta la mentinerea elasticitatii acesteia si care actioneaza ca antioxidanti naturali pentru piele si in acelasi timp protejeaza untul in sine de oxidare (rancezire)

Acest unt de shea este solid la temperatura camerei si se topeste intre 28 - 34 ºC .
Din Gura in Gura